top of page

ITec Blog Ciències 

Berki, Mark
Borràs, Nerea
Fosch, Jordi
Margalef, Àlex

Notícies del mes

L'Associació Nordamericana d'Alzheimer finançará un estudi a Leioa

La doctora Jimena Baleriola Gómez de Pablos, investigadora Ikerbasque al centre d'investigació Achucarro Basque Center for Neuroscience (Achucarro) de Leioa, ha obtingut un dels ajuts que anualment concedeix l'Associació Nord-americana d'Alzheimer, la principal institució de suport a les persones afectades per aquesta malaltia a tot el món.

 

Aquest ajut, aconseguida en concurrència competitiva amb centres i laboratoris punters en investigació de tot el món suposa a més un reconeixement al programa d'investigació que lidera la doctora Baleriola, que en els propers anys comptarà amb 143.000 dòlars per desenvolupar una nova via d'investigació sobre la malaltia d'alzheimer.

 

Achucarro Basque Center for Neuroscience (comunament denominat centre "Achúcarro") és un centre d'investigació fonamental centrat en l'estudi de la biologia del cervell, tant sa, com en casos de malaltia.

​

Fet per: Àlex Margalef

35 anys d'arqueologia palolítica a Guipúscoa i zones de subducció

Alvaro Arrizabalaga la investigació de jaciments en els quals es registren fites com l'arribada dels humans moderns. Enfront de la costa de Portugal pot estar sorgint una zona de subducció.

El 50 aniversari del descobriment de la cova d'Ekain ens brinda l'oportunitat aquesta mes d'assistir a un cicle de xerrades sobre recerca en arqueologia prehistòrica, organitzat per la Societat de Ciències Aranzadi i del que avui portem el primer avanç. El catedràtic d'Arqueologia de UPV-EHU Alvaro Arrizabalaga, un dels màxim experts en l'estudi del paleolític a Euskadi, és avui el nostre convidat. Amb ell repassem alguns dels grans avenços que s'han produït en els darrers anys a Guipúscoa, un territori privilegiat en el pas d'animals i persones entre Europa i la península. La franja costanera fins a la vall del riu Deba, on la ruta s'endinsa cap a l'interior, alberga uns 40 jaciments coneguts a dia d'avui.

 

A més avui xerrem amb el geòleg Antonio Aretxabala de la teoria que ha sorgit al voltant del naixement d'una possible zona de subducció davant de les costes de Portugal. L'aparició d'una nova zona de col·lisió entre plaques, en la qual una llisca sota l'altra, a part de ser tota una troballa per a l'estudi de la geologia, podria ser l'explicació de terratrèmols que han tingut el seu origen en aquest lloc. La clau, segons els experts que postulen aquesta hipòtesi, està en un procés anomenat serpentinización. Antonio Aretxabala ens explica en què consisteix i què té a veure, a més, amb l'existència de flames perpètues alimentades per metà que es filtra a través del sòl en llocs com la muntanya Quimera de Turquia.

​

Fet per: Nerea Borràs

20190603121319_alzheimer-leioa_foto610x3
20180507195447_ekain_foto610x342.jpg
bottom of page